miércoles, 31 de agosto de 2011

ROCA DE GENS. Una escalada a la Cerdanya

La Cerdanya no es que sigui un dels millors llocs per escalar en roca. Si exceptuem la Serra del Cadí, poca cosa més hi ha.

Malgrat tot, un bocí de roca propera a Martinet i al costat de la carretera, permet fer una escaladeta per omplir un matí o una tarde despenjada d'altres activitats a la zona.

La paret es molt visible des de la carretera quan anem o venim entre Martinet i la Seo d'Urgell. Sempre que mirava aquesta paret des del cotxe, em cridava l'atenció la marcada cicatriu diagonal que ratlla quasi tota la paret.

En principi aquesta paret només te una via oberta al 1993 i equipada amb spits i algun pitó al 2n llarg. Es diu "EVA" i te uns 80 mts repartits en 3 tirades. Les 2 primeres segueixen la marcada cicatriu, excepte un tram al mig per muntar reunió a una placa tombada. El 3r llarg va a cercar un diedret de magnífic calcari al seu final.
De material només caldràn unes 15 cintes exprés i res més.


Per anar a la paret, cal agafar la carretera en direcció a Montellà i a uns 500 mts cal agafar un trencall a la dreta direcció a Estana. Al final de la baixada es troben uns tancats per bestiar i una antiga piscifactoria d'on surt un camí de terra a la dreta. Pocs metres després travessar el torrent de Capistol per un petit pont de pedra. Continuar 500 mts més passant per la Roca de la Mel on hi han unes vies esportives. Finalment arribem a un prat on deixem el cotxe just a 5 minuts de la paret. Del prat prendre una petita tartera a l'esquerra per després flanquejar a la dreta fins a la cova que hi ha a peu de via.

El primer llarg segueix l'ampla fissura característica de la paret que es deixa per anar a cercar la R-1 situada a la dreta a la placa tombada del mig de la paret (V-, IV+. 6 spits).

El segon llarg comença per un mur vertical de preses invertides fins a tornar a la marcada fissura, a l'alçada d'una petita cova. Pujar per la placa de la dreta i sortir per un esperonet a la dreta fins a la R-2 (A0, V+, IV+. 8 spits i 2 claus).




Se surt en vertical per flaquejar poc després i anar a cercar un diedre a la dreta de magnífica roca calcària (8 spits. IV+, V+, 6a).



Doncs aqui teniu una opció més per escalar a la Cerdanya quan en alçada el temps o les condicions no ho permeten.

lunes, 22 de agosto de 2011

XEMENEIA DE PALLARS. Una bona opció per la calor

En uns dies on resulta difícil suportar les calors i encara més escalar, la Xemeneia de Pallars, a la entrada del Congost de Collegats, permet escalar de manera raonable, gràcies a la seva curiosa escalada interior que recorda les xemenies dels Mallos de Riglos.